Perdirbtas maistas

Pavojingiausi perdirbti maisto produktai: ką verta išbraukti iš raciono?

Moderni mityba vis dažniau remiasi perdirbtais produktais, kurių poveikis sveikatai gali būti kur kas rimtesnis nei daugelis įžsivaizduoja. Moksliniai tyrimai rodo, kad itin perdirbtas maistas yra susijęs su padidėjusia vėžio, širdies ligų, diabeto bei nutukimo rizika. Šiuose gaminiuose gausu natrio, konservantų, cukraus ir cheminių priedų, kurie ne tik nenaudingi, bet ir kenksmingi ilgalaikėje perspektyvoje.

1. Itin perdirbta mėsa: padidėjusi vėžio rizika

Produktai kaip šonine, dešros ar delikatesai yra priskiriami Pasaulio sveikatos organizacijos prie pirmosios kancerogenų grupės. Tai reiškia, kad mokslas patvirtino ryšį tarp šių produktų vartojimo ir tam tikrų vėžių formų, ypač storosios žarnos vėžio. Nitritai ir nitratai, naudojami kaip konservantai, perdirbant virsta nitrozaminais – junginiais, turinčiais potencialiai kancerogeninį poveikį.

Be to, didelis natrio kiekis šiuose produktuose prisideda prie hipertenzijos, insulto ir širdies nepakankamumo rizikos.

2. Saldinti gėrimai: tuščios kalorijos ir priklausomybė

Gazuoti gėrimai, energiniai ir net „vaisių sultys” gali turėti iki 40 g cukraus porcijoje. Tokie kiekiai cukraus greitai padidina gliukozės lygį kraujyje, skatina insulino šuolius bei riebalų kaupimąsi.

Svarbiausia – skysta cukraus forma nesuteikia sotumo jausmo, todėl suvartojama daugiau kalorijų nepastebėtai.

3. Dirbtiniai transriebalai: širdies sveikatos žudikai

Transriebalai, susidarę hidrinant aliejus, smarkiai padidina MTL (blogąjį) cholesterolį ir sumažina DTL (gerąjį). Jie prisideda prie uždegimų, atsparumo insulinui ir gali padidinti širdies ligų riziką net 28 %.

Nors daugelyje šalių transriebalai draudžiami, produktai su „iš dalies hidrintais aliejais” jų vis dar gali turėti.

4. Rafinuotų miltų produktai: gliukozės kalneliai organizme

Baltos duonos, bandelių ir makaronų gamyboje išgryninamos visos skaidulos ir mikroelementai, todėl gaunamas produktas, kuris greitai virsta cukrumi. Šis procesas skatina insulino šuolius, gali sukelti energijos kritimus, nuotaikų svyravimus ir ilgainiui prisidėti prie metabolinio sindromo vystymosi.

Rinkitės alternatyvas: viso grūdo, kokosų ar migdolų miltus.

5. Cheminiai priedai ir konservantai: lėtas poveikis

Mononatrio glutamatas (MSG), dirbtiniai saldikliai, dažikliai ir konservantai kaip BHA, BHT ar natrio benzoatas gali veikti hormonų sistemą, sukelti alergijas ar net turėti kancerogeninį poveikį.

Vaikams tai gali pasireikšti hiperaktyvumu, o jautresniems – nervų sistemos dirglumu.

6. Supakuoti užkandžių produktai: uždegiminė bomba

Traškučiai, sausainiai ar krekeriai – tai produktai, kuriuose paprastai gausu omega-6 riebalų, dirbtinių priedų ir rafinuotų angliavandenių. Vartojant reguliariai, padidėja lėtinio uždegimo rizika, kuri susijusi su širdies, kepenų ir autoimuninėmis ligomis.

7. Lentynose laikomi patiekalai: paslėptas natrio perteklius

Mikrobangėje ruošiami makaronai, konservuotos sriubos ar greiti troškiniai – visi šie patiekalai neretai turi 70-90 % paros rekomenduojamos natrio normos.

Per daug druskos ilgainiui sukelia kraujospūdžio pakilimus ir širdies krūvio padidėjimą.

8. Greitasis maistas: visų pavojų kombinacija

Greitasis maistas apjungia perdirbtų mėsos, rafinuotų angliavandenių, cukraus ir transriebalų poveikį. Jis sukelia sotumo jausmą tik trumpam, bet turi ilgalaikį poveikį sveikatai. Be to, greitasis maistas neretai sukurtas taip, kad veiktų smegenų atlygio sistemą, skatinant priklausomybę.


Ko verta atsisakyti visam laikui?

Nors perdirbti maisto produktai gali būti patogūs, juose slypi rimti pavojai sveikatai. Visi šie produktai – nuo perdirbtos mėsos iki saldintų gėrimų ir greitojo maisto – skatina uždegiminius procesus, hormonų disbalansą, metabolinius sutrikimus ir net vėžinius susirgimus.

Norint išsaugoti ilgalaikę sveikatą, verta nuosekliai peržiūrėti savo mitybos racioną, atsisakyti kenksmingų produktų ir rinktis natūralų, maistingą maistą, kuriame gausu skaidulų, baltymų, vitaminų bei mineralų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *